Scherp schoffelen met Steketee schoffelmessen

Mechanische onkruid bestrijding is terug van weggeweest in de huidige maatschappij. Het bestrijden van onkruid met een schoffelmachine is minder belastend voor het milieu, dan het gebruik van chemische middelen.

schoffelmessen

Elke schoffelmachine is voorzien van schoffelmessen. Deze messen snijden het onkruid oppervlakkig af, trekken het uit de grond of verwijderen het. Er zijn drie verschillende soorten messen. De keuze van het juiste mes is mede afhankelijk van de bodem en het gewas.

- A- messen
- L- messen
- Ganzevoeten

 

A- messen:

Het meest bekende schoffelmes is het A-mes (of ook wel V mes genoemd). Het A-mes heeft zijn naam te danken aan de vorm van het mes, het lijkt op een A. De gemiddelde hoogte van dit mes is 4mm, de grotere messen zijn 5mm hoog. 

De A-messen zijn verkrijgbaar in de volgende maten:
8cm, 10cm, 12cm, 14cm, 16cm, 18cm, 20cm, 22cm, 24cm, 26cm, 28cm
30cm, 32cm, 34cm, 36cm, 38cm, 40cm, 42cm, 45cm, 50cm, 55cm, 60cm,
en 65cm.

De stelen van de Steketee messen zijn altijd 30x10mm.

 

L- messen:
L-messen, ook wel hoekmessen genoemd, zijn geschikt voor het schoffelen vlak langs de plant. De voorkant heeft een snijdende en brekende werking. De hoek is instelbaar aan de steel. Er zijn 2 type stelen: Een rechte steel en een gezette steel. De gezette steel zorgt voor meer afstand tot de plant, zodat er minder beschadiging is aan de plant.

L messen zijn verkrijgbaar in:
- 8cm links
- Hengers 8cm links
- 8cm rechts
- Hengers 8cm rechts
- 15cm links
- Hengers 15cm links
- 15cm rechts
- Hengers 15cm rechts
- 15cm links compleet
- 15cm rechts compleet
- 15cm links zandgrond
- 15cm rechts zandgrond
.
De L-messen zijn ook goed toe te passen in combinatie met een beschermschijf. Over het algemeen komt dit mes het beste tot zijn recht op de zwaardere grond.

 L-mes

Ganzevoeten

Ganzevoeten zijn verkrijgbaar in 3 maten:

- 135mm
- 155mm
- 200mm

Ganzevoeten zijn altijd aan een triltand bevestigd, hierdoor hebben ze een bewegende werking, waardoor ze veel grondverplaatsing hebben. Dit is zeer geschikt voor wielsporen van de trekker los te trekken of voor hogere gewassen waar grondverplaatsing geen probleem is.

Triltanden zijn verkrijgbaar in 2 formaten:
- Lage triltand
- Hoge triltand

 

Meshouders:

Schoffelmessen kun je aan twee verschillende meshouders bevestigen:
- Vaste meshouder
- Vibromeshouder

Een vaste meshouder in combinatie met een A- of L-mes is een nauwkeurig hulpmiddel voor steenvrije bodems en heeft een snijdende werking.

Wanneer je een A- of L-mes gebruikt in combinatie met een Vibromeshouder is deze ook geschikt voor steenachtige bodems of voor grotere onkruiden. Dit omdat de Vibromeshouder in de rijrichting kan uitwijken. Ook bouwt de Vibromeshouder meer druk op bij onkruiden, waardoor deze wortels beter kunnen worden afgesneden. Een A- of L-mes bevestigd aan een Vibromeshouder heeft een vibrerende, snijdende en verwijderende werking.

 vibromeshouder

De keuze van het schoffelmes hangt af van de grondsoort en het gewas, komt je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.