Vingerwieders, voor onkruidbestrijding in de gewasrij.
Een vingerwieder ontwortelt onkruid binnen de gewasrij. Vervolgens transporteert de vingerwieder het onkruid uit de rij, waarna het kan uitdrogen.
Hoe werkt een vingerwieder
Een vingerwieder werkt in de bovenste laag van de plantrij en is speciaal ontworpen om kleine en net ontkiemde onkruiden in de gewasrij te bestrijden
Vingerwieders bestaan uit ronddraaiende schijven met hieraan bevestigd flexibele rubberen vingers. De flexibele rubberen vingers worden aangedreven door een stalen schijf met rode stalen pennen. Doordat de rubberen flexibele vingers van de vingerwieders langer zijn dan de rode aandrijfpennen, is de snelheid op het uiteinde hoger, waardoor de onkruiden uit de gewas rij gegooid worden. Hoe meer druk op de vingers, hoe agressiever de wieder gaat werken. Ook kunnen de posities van de vingerwieders effect bepalend zijn (naast elkaar, achter elkaar, in elkaar)
Door de draaiende beweging van de rubberen vingers is er minder kans op verstoppingen in de machine.
Borstelwieders
Ook is het mogelijk om de schijf met flexibele vingers te vervangen voor een schijf met borstelvingers. Deze borstelwieders zijn net wat vriendelijker voor het gewas dan de rubberen vingerwieders. Borstelwieders worden bijvoorbeeld ingezet bij sla en uien of vaste tuinplanten.
Diverse maten
Vingerwieders zijn verkrijgbaar in verschillende maten, zo is er voor elke rijafstand een geschikte vingerwieder beschikbaar:
- 220mm diameter
- 340mm diameter
- 400mm diameter
Borstelwieders zijn verkrijgbaar in:
- 220mm diameter
- 340mm diameter
De bevestiging van vingerwieders:
Vingerwieders kunnen op 2 manieren bevestigd worden namelijk:
- Achter een element
- Met een veerbelaste arm.
Achter een element:
Wanneer je kiest om een vingerwieder achter een element te bevestigen, dan wordt er gebruik gemaakt van een steel. Aan deze steel bevestig je kruiskokers waarmee je de breedte en de lengte kunt instellen.
Het voordeel om een vingerwieder rechtstreeks achter het element te bevestigen is dat het mooi compact blijft zonder veel afwijkingen. Het nadeel van deze bevestiging is dat het moeilijker instelbaar is.
Met een veerbelaste arm:
Een veerbelaste vingerwieder arm bevestig je achteraan de schoffelbalk en is door middel van vertanding in transport- en werkstand te zetten. Met kokers en schuifdelen bevestig je de vingerwieders aan de arm. Het voordeel van deze veerbelaste arm is dat je deze in druk kunt ontlasten en kunt belasten. Hierdoor kun je de vingerwieders meer en minder agressief maken, daarmee is de vingerwieder perfect af te stellen. Je behaalt hiermee maximaal resultaat!
Ook losse onderdelen voor vingerwieders zijn te vinden in de webshop.