NIEUW!! Hengers Draadschoffel

Nieuw bij schoffelonderdelen.nl is de Hengers draadschoffel. Speciaal ontwikkeld voor het schoffelen van gevoelige gewassen op de lichtere zand- en dalgronden.


Schoffelen neemt toe

Het schoffelen in de landbouw neemt de laatste jaren weer toe. Mede door (aanstaande) beperking van gewasbeschermingsmiddelen, maar ook door veranderende weersomstandigheden. Met schoffelen kun je aan onkruidbestrijding doen, maar de bodem beluchten voor meer zuurstof.

Draadschoffel compleet breeddraadschoffel compleet smal

Droog zand schuift
Door in de praktijk veel te schoffelen kwamen wij er achter dat voor lichte gronden het huidige aanbod aan schoffelmessen niet in alle gewassen het meest ideaal is.

In droge omstandigheden gaan A-messen, ganzevoeten en L-messen bij te veel aan gewasresten of onkruid schuiven. Doordat een A-mes en ganzevoet van binnen naar buiten werkt, wordt de grond op het gewas geschoven. In een gevoelig gewas, zoals bijvoorbeeld kleine uien, geeft dit veel schade.

 

A messen

 

In de meeste gewassen is de combinatie van een A-mes met een bladbeschermschijf meestal voldoende. De bladbeschermschijf voorkomt dat grond op de plant terecht komt. Je kunt precies blijven schoffelen en toch de plant ontzien van opvallend grond.
 
Bij een gewas als uien is dit een stuk lastiger! Wanneer het A-mes of de ganzevoet gaat schuiven kun je wel een bladbeschermschijf inzetten en voorkomen dat de grond op de ui komt. Maar wanneer je dicht op de uien-plant wilt schoffelen wordt het lastiger. Dit omdat de pijpjes van de uien vaak hangen. Je rijdt met de bladbeschermschijf dus schade: je snijdt ze af! Gevolg: je kunt niet precies schoffelen.


Oplossing: de draadschoffel
Om bovenstaande problemen op te lossen hebben wij de Hengers draadschoffel ontwikkeld.

Lemken schoffelmachine

De draadschoffel werkt van buiten naar binnen, hierdoor komt er geen grond op de plant. Zij lossen prima omdat er in het midden ruimte is. De horizontaal recht opstaande draad zorgt er voor dat het blad of de pijpjes aan de kant worden gedrukt zonder beschadiging!

Kortom: er is heel dicht op de plant te schoffelen zonder schade te rijden!

De producten:

Specificaties
De draadschoffels zijn gebogen draden van 7mm gegalvaniseerd verenstaal. 
Ze worden bevestigd aan een speciale houder, die in bijna elk merk schoffelmachine past. De houder heeft namelijk een steel die gelijk aan die van schoffelmessen: 30x10mm. Hiermee past de draadschoffel in de vaste meshouder en de vibromeshouder van Steketee / Lemken. Maar ook in de schoffelmachines van andere fabrikanten, zoals: Hak, Einbock, Kress, Hatzenbichler, Carré, Schmotzer, Garford etc.

Aan de voorkant van de houder wordt de juiste positie van de draadschoffels gefixeerd met vierkante plaatjes. Eenmaal de juiste positie zijn de draadschoffel af te korten op de juiste lengte

Draadschoffels op maat maken:

  1. Stel de juiste werkbreedte in
  2. Kort links in
    Zorg er voor dat er +/- 5 cm ruimte met rechts ontstaat. Hierdoor wil de grond met gewasresten en onkruid beter lossen.
  3. Kort rechts in
    Maar laat deze altijd de linker overlappen!

 

Draadschoffel op maat maken

 

 

 Bekijk ook ons filmpje over draadschoffels op YouTube: